Beyin Kanaması
Beyin kanaması nedir?
Beyin kanaması, çok farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Genel olarak beynin zarları arasında, beyin içerisinde veya kafatası ile saçlı deri arasındaki kanamaların hepsine birden beyin kanamaları denilir. Bunların bazıları tedaviye ihtiyaç gösterirken bazıları hiçbir tedavi gerektirmiyor.
Beyin kanaması sebepleri nelerdir?
Beyin kanaması en fazla, travmaya uğramış olgularda görülür. Özellikle bir trafik kazası, düşme gibi travmalardan sonra beyin kanaması görülebilmektedir. Travmadan sonra cilt altında oluşan kanamalar, özellikle çocuklarda çok önemlidir. Çünkü bunlar herhangi bir şekilde tedaviye ihtiyaç göstermeseler de, çocuğun kan miktarı az olduğundan, cilt altıyla kafatası arasında biriken kanama çocukta kansızlığa neden olabilmektedir. O nedenle bu beyin kanaması miktarının kesinlikle saptanıp çocuğa kan takviye edilmesi gereklidir. Beyin kanaması çeşitlerini sayacak olursak epidural kanama, subdural kanama, bebek sallama sendromu, subaraknoid kanama ve beyinde kanama yapan bir diğer sebep anormal damarlaşmalardır.
Beyin kanaması teşhisi nasıl yapılır?
Beyin kanaması tanı yöntemlerinde ise beyin damarları hastalıklarında, bazı şikayetlerin uzun süre ve belli aralıklarla devamlılığı söz konusu olduğunda tanı programları uygulanmaktadır. Tetkik yöntemleri kendi içinde belirli bir sıralama izlemektedir. Örneğin bir kişide baş ağrısı periyodik olarak devam ediyor ve belirli bir bölgede oluyorsa, bu hasta için en basitinden başlayıp daha komplike olanına kadar giden geniş bir tetkik yelpazesi bulunmaktadır. Tanı yöntemleri olarak, belden beyin omurilik sıvısı alınması, beyin damarlarını görüntüleme metotlarından MR veya bilgisayarlı tomografik görüntüleme sistemi kullanılmaktadır. Çok küçük olan milimetrik boyuttaki damarsal problemler MR veya bilgisayarlı tomografide görünmese bile, büyüyüp gerçekten soruna neden olabilecek diğer damarsal anomalileri bu tetkiklerle görmek mümkün olmaktadır. Hastanın kolundaki bir toplardamardan verilen kontrast maddeyle yapılan tetkiklerde bilgisayarın görüntüleme sistemiyle kafanın içerisindeki bütün arteriyel ve venöz damarsal sistemi görmek mümkün olmaktadır. Bilgisayarlı tomografi beyindeki bütün damarların sağlıklı olup olmadığını tıbbi anlamda kalptekiyle eş değer olarak ortaya koyabilmektedir. Tetkik şekillerinden biri olan Dijital Substruction Anjiyografi (DSA), en ileri beyin kanaması tetkik yöntemidir. DSA, kalp anjiyosu yapar gibi beyindeki damarların patolojisini görmemize imkan veren bir tekniktir. Ancak ondan önce MR anjiyo, MR venografi gibi toplardamarların, atardamarların MR’da ve bilgisayar tomografide görülme imkanı sağlanması gerekmektedir.
Beyin kanaması ameliyatı nasıl yapılır?
Prof. Dr. Nihat Egemen tarafından yapılan beyin kanaması ameliyatını izleyebilirsiniz:
Kanamış beyin anevrizmalarına yaklaşım ve tedavi edilmeleri hakkında raporu inceleyebilirsiniz:
Baş Ağrısı ve Beyin Kanamalarının Nedenleri Tedavisi ve Ameliyatları hakkında daha kapsamlı yazılar ve videolar için buraya tıklayabilir veya Beyin Kanaması Uzmanı Prof. Dr. Nihat Egemen ile iletişime geçebilirsiniz.