Boyun Fıtığı

Boyun Fıtığı

Boyun ağrıları-Boyun Fıtıkları Nedenleri ve Tedavisi

Boyun ağrıları toplumda en sık rastlanan ağrılardan biridir. Toplumda insanların 3te 2 si hayatlarının bir döneminde boyun ağrısından şikâyet etmektedir. Bu kadar sık rastlanan bir şikayet olmasına rağmen çoğunlukla boyun ağrıları ciddiye alınmaz ve göz ardı edilir.

Boyun ağrılarının en sık sebebi boyun fıtığıdır. Boyun fıtıkları boyun omuları arasında yastık işlevi yapan disklerin boyun sinirlerine bası yapması sonucu oluşur. Sinir köklerinin sıkışması sonucu oluşan bu ağrıya radiküler ağrı denir. Her boyun ağrısının boyun fıtığının belirtisi olmadığını bilmek gerekir.  Boyun ağrıları bu bölgedeki kasların aşırı zorlanması, boyun bölgesindeki enfeksiyonlar, boyundaki lenf nodlarının şişmesi, kemik iltihapları, fibromyalji gibi kas hastalıkları ya da romatizmal hastalıklar sonucu da oluşabilir.

Boyun ağrılarının tedavisinde ağrının asıl nedeni tespit edilmeli ve ağrıya neden olan hastalığa yönelik tedavi uygulanmalıdır. Ağrı kesicileri, fizik tedavi egzersizleri, boyunluk kullanımı, cerrahi yaklaşımlar kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarında tedavi unsurlarının oluştururken; damar rahatsızlıklarında, enfeksiyonlarda, boyun bölgesini tutan tümörlerde hastalıklara başka açılardan yaklaşılarak tedavi uygulanmaktadır.

Bu aşamada bilinmesi gereken en önemli nokta boyun bölgesindeki ağrıların ciddi nedenleri olabileceği ve geç kalınmadan bir doktora başvurulması gerektiğidir.

 

Boyun Fıtıkları

Boyun fıtıkları en sık boyun ağrısı ile belirti verir. Ancak bu ağrıya kollara yayılan ağrı, güçsüzlük ve uyuşukluk hissi eşlik etmelidir. Bu şikayetleri olan hastaların beyin cerrahisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ya da ortopedi bölümlerine baş vurması gereklidir.

Boyun fıtıkları boyun omurları arasında yer alan disklerin fıtıklaşarak boyundaki sinir köklerine bası yapması sonucu oluşur. Yukarı seviyelerde oluşan fıtıklarda şikâyetler omuzlarda olurken alt seviyelerde oluşan fıtıklarda şikâyetler kollarda ya da ellerde oluşmaktadır.

Boyun fıtıklarının teşhisinde iyi bir anamnez(hastalığın öyküsü)  alınması ve uygun muayenenin yapılması gerekmektedir. Bunlardan sonra boyun grafileri, MRG (Manyetik Resonans Görüntüleme), EMG (Elektro-Myo-Grafi) gibi yöntemler boyun fıtığının tanısında kullanılmaktadır.

Boyun fıtığı tespit edilen hastalarda tedavi yöntemleri hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler çoğu durumda yeterli olurken bazı hastalar fizik tedavi egzersizlerinden yarar görebilirler.

Bu tedaviler yetersiz kaldığında cerrahi gerekli olabilir. Boyun fıtıklarının cerrahisinde sinirlere bası yapan fıtıklaşmış diskler temizlenmekte ve yerine titanyumdan oluşan bir disk yerleştirilmektedir. Ameliyat 45 – 60 dk kadar sürmektedir. Operasyondan 2 saat sonra hastalar ayağa kalkabilir ve 1 hafta içinde işlerine dönebilirler. Ameliyat sonrası 6 hafta kadar boyunluk kullanılması gerekmektedir. Boyun fıtıklarında cerrahi uygulanacak hastalar mutlaka bir beyin cerrahına danışarak en uygun şekilde tedavi edilmelidir.

Etiketler:

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.